PROJECT AMSTELVEEN

Keizer Karel College

 

Toen op mijn school KKC Amstelveen het idee ontstond om geld in te zamelen voor een goed doel, dacht ik onmiddellijk aan Madagascoeur (oftwel ‘Hart voor Madagaskar’).

Mijn vader en zijn vrouw wonen in Zwitserland en hebben deze stichting 2½ jaar geleden opgezet, nadat ze van een reis naar Madagaskar terug waren gekomen. Madagascoeur zorgt er met verschillende projecten voor dat de lokale bevolking maar ook de natuur in Madagaskar geholpen wordt. Iedereen die betrokken is bij Madagascoeur is vrijwilliger en ontvangt geen vergoeding.

Hieronder vertel ik iets meer over één van de projecten.

Heel erg bedankt voor jullie steun!

Kay Maas

Ovens en bomen

Wat is de situatie? Nog geen eeuw geleden leek Madagaskar veel op de beelden uit de film “Madagaskar”. Een groot tropisch bos, vol bomen met veel verschillende bloemen en dieren. Zeker, de lemuren zongen echt: “I like to move it ,move it“ en ze waren blij. Vandaag de dag is er, naast alle gezondheids- en humanitaire problemen waarmee de bevolking te kampen heeft, ook het probleem van de ontbossing.

Wat doen we concreet? Met het geld dat onze klas verzameld, zal Madagascoeur zoveel mogelijk families in een bepaald dorp een oven geven. Deze oven is bijzonder vanwege het lage houtverbruik. Het bespaart tot wel 65% hout of kolen in vergelijking met een traditionele open haard in een keuken. Met de ovens beschermen we daardoor zowel het klimaat, de biodiversiteit als de gezondheid en vermindert het de armoede. Bovendien, voor elke oven die we als klas geven, worden ook direct 7 jonge bomen geplant in het dorp. Om een groene toekomst te bouwen voor de volgende generatie in Madagaskar.

Hoe controleren we? De ovens worden geproduceerd en gedistribueerd door ADES, een Zwitserse vereniging die al vele jaren actief is in Madagaskar en gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en distributie van energie-efficiënte producten. ADES bepaalt ter plaatse de behoefte van de lokale bevolking, voordat de ovens verstrekt worden. De families die de ovens ontvangen, krijgen goede begeleiding hoe men de ovens optimaal kan gebruiken. En zes maanden nadat men een oven heeft gekregen, vindt een follow-up plaats en checkt men hoe de ovens worden gebruikt. Madagascoeur heeft al twee van deze projecten uitgevoerd in 2017 (50 ovens in Mevarano) en 2018 (230 ovens in Mahereza).

Waar gaat het geld van onze klas straks naar toe? Met jullie hulp vindt ons volgende ‘Oven en Bomen’ project plaats in Maheraza in april 2019. Deze gemeente omvat 7 dorpen en heeft ongeveer 5000 inwoners. Het ligt 25 km ten zuiden van Tannanarive….. 2 uur met de auto! Madagascoeur zal de ovens verdelen en ter plaatse helpen met de herbebossing.

Bijdrage? Elk bedrag(je) is welkom! Met 10 euro kunnen we een familie in Mahereza een oven bieden en 7 jonge bomen planten in het dorp. Families blij en de natuur blij!

Traceerbaarheid: Verhalen en foto’s van de verschillende fasen van het project worden vanaf eind april 2019 op onze website gepubliceerd

 

Zwitserse vereniging voor humanitaire hulp in Madagaskar, gevestigd in Romanel-sur-Lausanne

Voor uw donaties: BIC (SWIFT code) POFICHBEXXX – PostFinance SA, Mingerstrasse 20, 3030 Bern, Zwitserland

IBAN CH92 0900 0000 1498 8890 4 – Madagascoeur – Chemin des Esserpys 16 – 1032 Romanel-sur-Lausanne – Zwitserland